Geschiedenis van Stratego

Al generaties lang brengt Stratego wereldwijd spanning, uitdaging en verrassingen naar fans van strategische spellen. De wortels van Stratego gaan terug naar de Tweede Wereldoorlog toen een Nederlander, Jacques Johan Mogendorff, Stratego bedacht. In 1947 werd Stratego voor het eerst uitgebracht en in 1961 bracht Royal Jumbo in Amerika het bordspel uit met het Napoleontische thema, dat een groot succes werd.
Sindsdien heeft het klassieke strategiespel meer dan 20 miljoen stuks verkocht over de hele wereld. Het spel is bijzonder populair in de VS, Nederland, Duitsland en België, waar nationale en wereldkampioenschappen worden georganiseerd. Stratego is uitgebracht met verschillende thema’s, vormgeving en regels. Op dit moment zijn er versies van het bordspel met een Napoleontisch en een Sci-Fi thema. Maar de uitdaging blijft altijd hetzelfde: Verover de Vlag! Stel daarom je leger samen, plan de aanval, en ga de strijd aan op het slagveld: Stratego wacht op je! Speel Stratego!

 

Hoe wordt Stratego gespeeld?

Over het algemeen gebruikt de ene speler rode stukken, en de andere speler blauwe stukken. De stukken zijn aan beide kanten gekleurd, zodat spelers makkelijk het onderscheid kunnen maken tussen hun eigen stukken en die van de tegenstander. De rangen van de stukken worden aan één kant weergegeven en zodanig geplaatst dat de tegenstander niet kan zien welke rang een stuk heeft. Elke speler verzet één stuk per beurt. Wanneer een stuk naar een vak beweegt waar een stuk van de tegenstander staat, wordt de identiteit van beide stukken onthuld, waarbij het zwakkere stuk van het bord wordt gehaald. Wanneer het zwakkere stuk de aanval inzette dan zal het van het bord worden gehaald, wanneer het zwakke stuk verdedigde wordt het van het bord gehaald en dan neemt het sterkere stuk de plek in van dat stuk. Als de twee stukken van gelijke rang zijn verdwijnen ze beiden van het bord. Stukken kunnen niet naar een vak bewegen waar een ander stuk staat zonder aan te vallen. Er zijn twee zones in het midden van het bord, elk 2×2 vakjes, waar geen enkel stuk mag komen. Ze worden op het slagveld weergegeven als meertjes en zorgen ervoor dat de frontale aanval minder direct kan worden ingezet. Het doel is om de vlag van je tegenstander te veroveren, waardoor deze op moet geven, of om alle stukken van je tegenstander te slaan. Het gemiddelde spel heeft 381 beurten. Het aantal toegestane posities is 10115. Het grootst mogelijke aantal spellen is 10535. Speel Stratego online